CRUYFF FOUNDATION ONDERSTEUNT TANDEMPROJECT AANGEPAST WIELRENNEN

Op 27 juni 2008 is de uitvoering gestart van het sportstimuleringsproject bij Bartimeus in Zeist. Op deze school voor blinde- en slechtziende kinderen wordt door een samenwerkingsverband tussen de Cruyff foundation en de KNWU  een tandemsport aanbod gerealiseerd.  Een drietal prachtige Duratec mountainbike-tandems zijn door de foundation beschikbaar gesteld voor dit project.
KNWU trainer/Aandachtsfunctionaris Aangepast Wielrennen Jan Mulder zorgde voor wat extra tandems en de uitvoering. Onder prachtige weersomstandigheden werden de fijne kneepjes van het tandemrijden uitgelegd. In aansluiting hierop werden in de omgeving van Zeist de eerste kilometers afgelegd. De 10 deelnemers waren erg enthousiast (lees reacties hieronder).
Na de zomervakantie wordt het project vervolgd. In september wordt het thema “Paralympics”op de school uitgediept waarbij de tandem actief zal worden ingezet.

PROJECTPLAN STIMULERING-TANDEMWIELRENNEN VOOR BLINDEN EN SLECHTZIENDEN    

Datum: november 2005
Plaats: Twello

Aan: Johan Cruyff Foundation,
            t.a.v. Projectcoordinator Miranda van Holstein
            Olympisch Stadion 5
            1076 DE  AMSTERDAM
            Telefoon: 020-3057766

Uitvoerende organisatie: Stichting Tandem, Heerlijkheidsstraat 32 te Borculo in samen werking met de KNWU.

Uitvoerder: Tandemwielrenner Jan Mulder, Kruisweg 33 te Twello, www.mrtandem.nl
Jan Mulder is tevens werkzaam als aandachtsfunctionaris tandemwielrennen bij de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie binnen het traject Organisatorische Integratie.

Projectperiode: 1 januari 2006 tot 31 december 2007
Voor deze periode is inmiddels een Opel Movano bus beschikbaar gesteld door VGZ-IZA om de sportattributen/tandems te vervoeren van locatie naar locatie.  Natuurlijk is het de bedoeling om ook na de projectperiode de activiteiten voort te zetten.

Doel:
Blinden en slechtzienden zijn dusdanig beperkt in hun mobiliteit dat het daardoor erg lastig is een actief leven te leiden als het gaat om lichamelijke activiteiten. Door het aanbieden van o.a. tandemclinics door de Stichting Tandem wil  Jan Mulder blinde en slechtziende jongeren laten kennismaken met deze zeer geschikte bewegingsmogelijkheid in relatie tot de handicap. Een extra voordeel is dat de activiteit altijd wordt uitgevoerd met inzet van valide voorrijders. Dus jongeren zonder handicap. Een mooiere vorm van geintegreerde sportbeoefening door mindervalide en valide jongeren samen is  haast onmogelijk!
Als er jongeren uit de doelgroep enthousiast gemaakt zijn door de clinics dan worden ze ook begeleid tijdens het vervolgtraject: aanschaf/aanvraag eigen tandem in thuissituatie, lid worden  wielervereniging dicht bij eigen woonomgeving e.d.

Tandems, helmen, wielerkleding:
Om bovenstaande clinics uit te kunnen voeren heeft de Stichting Tandem behoefte aan deugdelijke tandems, helmen en wielerkleding. Het zou perfect zijn als de stichting kan beschikken over een 3 tal mountainbiketandems en een 3-tal wegtandems. De deelnemers kunnen dan op diverse disciplines kennismaken en een gerichte keuze maken  tijdens het vervolgtraject. Tijdens de activiteiten wordt er gelet op de veiligheid. Dus is het noodzakelijk om te beschikken over helmen, wielerkleding e.d.

Locaties:
De clinics worden aangeboden bij opleidingsscholen voor blinde en slechtziende kinderen, en bij revalidatie- en informatiecentra voor de doelgroep. Concrete afspraken zijn gemaakt met de Komenius school te amsterdam, de organisatie Sensus in het zuiden van het land en met Visio. Met Bartimeus in Zeist wordt nog gesproken.
Ook wordt de mogelijkheid aangebodenom individueel een afspraak te maken bij Jan Mulder in Twello om een tandemkennismakingsdag te ervaren. Men kan dan zowel kennismaken met de wegtandem als ook met de mountainbiketandem.

De activiteiten bij de Komenius school te Amsterdam zullen plaatsvinden op het wielerparcours rondom het Velodrome te sloten (Amsterdam): 2 x per maand (maart, april, mei, juni, september en oktober).
De activiteiten bij Sensus zullen plaatsvinden bij de  vestigingen in Sittard, Nijmegen, Den bosch, Breda en rotterdam,  enwel 2  maal per seizoen.

Doordat de tandems in beheer komen van de Stichting Tandem zijn ze ook inzetbaar als er vragen zijn om een extra clinic te organiseren op een locatie elders in het land. De stichting organiseert ook jaarlijks een 3-tal breedtesport weekenden. Ook bij deze weekenden is er altijd een chronisch tekort aan tandems.
 Het is in elk geval de bedoeling de tandems zo veel mogelijk in te zetten.

Verantwoording:
Achteraf zal de Stichting Tandem verslag doen van alle activiteiten die zijn uitgevoerd door middel van een jaarverslag.

afbeelding zeist zeist

Reacties van leerlingen

Bas (16 jaar)
Het was een leuke ervaring op zo’n mountenbike tandem. In het begin wel een rare houding, maar later wen je er wel aan. De tocht die we hebben gefietst was leuk, maar erg kort. Ik had graag de hele dag wel willen fietsen, het was ook zo’n lekker weer.

Nynke (17 jaar)
Het fietsen is erg gezellig op de tandem. Ik hoef nergens op te letten en kan dus lekker kletsen. Al vond ik het in het begin wel erg eng op de fiets. De terugweg vond ik leuker, want toen vond ik het minder eng. Ik was er dus wat meer aan gewend. Het leuke was dat ik op de heenweg laatste was en de terugweg als tweede was.

Daan (15 jaar)
Het fietsen ging erg goed. Ik zit wel vaker op de tandem, maar zo’n mooie tandem als deze, daar had ik nog nooit op gefietst. Ik houd van sporten en ook van dit fietsen. Misschien dat ik ook wel zo’n tandem wil gaan aanschaffen voor thuis. Want dan kan ik nog harder gaan.

Wael (17 jaar)
Vond dat we niet hard genoeg gingen, van mij mogen we nog harder gaan. Maar ik vond het wel erg leuk om te doen. Je moet echt goede afspraken maken om goed samen te werken. Dat is ook erg leuk aan deze sport.

zeist

voor meer informatie over de activiteiten van de Johan Cruyff foundation klik hier