Jaja, oftewel des te beter: de fairlympics!

Gouden tijden breken aan voor de actieve orakels. Het EK voetbal, Wimbledon, de Tour, allemaal verleidelijke evenementen voor gewaagde voorspellingen. Inderdaad, de orakels van toen zijn goed te vergelijken met de bookmakers en de polls van nu.
Het grote verschil, in vroeger dagen had de gokker een directe oog-in-oog relatie met zijn orakel, nu is het allemaal 'papieren toto' en hectische computer arbeid . Oog in oog met het orakel werd een spel gespeeld wie mekaar het langste recht in de ogen kon kijken. Hoe langer des te beter, dit bepaalde tevens voor een belangrijk deel de mate van betrouwbaardheid van het orakel bij het grote publiek.
Is het orakel van Delphi na al die jaren passiviteit nog wel betrouwbaar te noemen? Dit moet u als lezer voor u zelf bepalen. De laatste voorspellingen op voetbalgebied heeft het orakel er behoorlijk naast gezeten, echter vanuit deze stoel durft het orakel nu al te voorspellen dat Nederland zich niet nij de laatste drie weet te spelen in Portugal. Wie dan wel : Tsjechie, Denemarken en Frankrijk, dat brom ik u!!!!
Op wielergebied heeft het orakel het afgelopen jaar echter zeer goed voorspelt.
Zo voorspelde 'Delphi' correct aan zijn medium de heer Kersten de overwinning van David Millar in de tijdrit van de Tour de France 2003. Voor de Amstel Gold Race 2004 voorspelde het Orakel van Delphi: 1) Jorg Jaksche, 2) Michael Boogerd 3) Peter van Petegem en voor de klassieker Luik Bastenaken Luik : 1) Vinokourov, 2) Michal Boogerd en 3) Rebellin. De kwaliteit van het orakel mag u derhalve zelf beoordelen!!!

Dan nu de vraag van de week van deze keer Wim van Bruxvoort (40 jaar) uit Heelsum
Is de val van Jan Mulder in de Ronde van Belgie van invloed op zijn prestaties in Athene? Antwoord van het orakel van Delphi:
Beste Wim, Jij als wielerkenner herinnert je wellicht een aantal historische valpartijen in het wielrennen. Vorig jaar nog ging een groot deel van het peloton tegen de vlakte in Meaux, waaronder onze Mark Lotz en Bram de Groot. Beiden kwam ik onlangs nog tegen. Bram in Made en Lotz in de Steven Rooks Classic. Ze maken het goed en zien er prima uit.
Het opmerkelijk is dat een renner na een val vaak beter presteert. Dit geloof je niet. Kijk dan naar dit voorbeeld , zo lyrisch beschreven door Jean Nelissen in zijn Bijbel van de Tour de France pag. 314. “Het schrikbeeld van Armentieres staat veel mensen nog voor de geest. Een politieagent die in de eindsprint van de eerste Touretappe op 3 juli 1994 een foto wilde maken en daarbij iets te ver op de weg stond veroorzaakte een zeer ernstige valpartij. Renners sloegen met een snelheid van 60 km/uur in volle sprint tegen het wegdek. Het belangrijkste slachtoffer werd Laurent jalabert.
Meer dood dan levend werd de ongelukkige Fransman van de straat opgeraapt en in een ambulance gelegd. In het ziekenhuis bleek dat hij zijn kaak en een oogkas gebroken had. Zijn mond werd dicht genaaid, zodat hij kunstmatig gevoed moest worden. Terwijl de tourkaravaan verder trok, lag Laurent Jalabert twee weken in het ziekenhuis en verloor 4 kilo gewicht doordat zijn spieren verschrompelden..........
Men zou verwachten dat Jalabert zijn fiets op de schroothoop zou gooien. Echter de wielerhistorie wijst anders uit.
“ Het duurde ruim een maand eer hij zijn training kon hervatten. De Jalabert van 1995 werd na een winter van noeste arbeid en opgekrikte mentale weerstand, een allround coureur van wereld formaat. Een man die plotseling over ongekende krachten beschikte. Het gemak waarmee hij op zaterdag 18 maart, op de dag van St Joseph, de splijtende demarrage van Fondriest op de Poggio beantwoordde was indrukwekkend. Het machteloze gebaar waarmee de verslagen Fondriest achter Laurent Jalabert op de oude Via Roma in San Remo de streep passeerde sprak boekdelen.”
Waar gaat het hierom in dit voorbeeld. Jalabert behaalde zijn grote suksessen, dwz zijn wereldkampioenschap tijdrijden (San Sebastian,1997), zijn overwinningen in Parijs Nice, Waalse Pijl, Milaan San Remo en de Vuelta allen NA zijn val in Armentieres. Zeer vermoedelijk heeft de val tot ingrijpende wijzigingen in zijn trainingsschema geleid, waardoor hij zich plotseling van een gemiddelde etappe rijder tot een veelzijdig coureur ontwikkelde, die er ook nog eens met de bolletjes trui vandoor ging.
In 1996 werkte ik in de bibliotheek van Revalidatie Centrum de Hoogstraat in Utrecht. Aanvankelijk boekte ik hier vrij weinig sukssesen, totdat ik met mijn collega
Yvette Heesbeen een boek voor de wetenschappelijke bieb aan mocht schaffen.
Na lang touw trekken werd het rijk geilustreerde en meer dan 300 pagina's tellende boek: Sport en Revalidatie. Waarom? Er stond een schitterende foto van Laurent Jalabert op de voorplaat!!!
Kortom, vergelijken we de val van Jan Mulder, waar hij via de kasseien en de wielen van Stelleman en Bonhof in de berm belandde met die van Jalabert, dan zal ook deze
vermoedelijk slechts positieve gevolgen hebben voor Jan in Athene. Het schud de renner wakker.

Tenslotte wijs ik u hierbij op de FAIRolympics- actie van de NOVIB. Uw handtekening is namelijk ook GOUD waard op de Spelen. Het gaat hier om eerlijk gemaakte sportkleding.Zap dus snel door naar www.fairolympics.or of www.novib.nl.

Volgende keer in deze column aandacht voor......................Joop Zoetemelk!!!!!!!