Bron: Trouw, 30-09-2004

Warm welkom op Schiphol voor Paralympiërs
van onze verslaggever
2004-09-30

AMSTERDAM - De Nederlandse paralympische ploeg is gisteravond uitbundig onthaald op Schiphol. De 96 gehandicaptensporters werden verwelkomd door honderden familieleden en vrienden. De oogst van de paralympiërs: vijf gouden, elf zilveren en dertien bronzen medailles. Dat is er in totaal één minder dan de dertig in Sydney 2000.

De sporters waren eensgezind: er is op topniveau gesport, de Griekse organisatie was perfect en de Nederlanders zijn in de afgelopen weken 'een echt team' geworden. Geëmotioneerd namen atleten afscheid van elkaar.

Veel aandacht ging uit naar Esther Vergeer (23, rolstoeltennis) die tweemaal goud won. Maar ook de anderen werden warm onthaald door een oranje menigte. Cefas Bouman (24) bijvoorbeeld, die bij het handbiken net naast het brons greep.

Erica Terpstra, voorzitter van de sportkoepel NOC/NSF, zwaaide iedereen persoonlijk uit. Ze is trots, maar ook bezorgd over de toekomst. In Athene zag ze dat steeds meer landen zeer professioneel met de gehandicaptensport bezig zijn. Trainingskampen, internaten, grotere budgetten: het wordt steeds normaler. ,,We beginnen achterop te raken.''


Bron: ANP

Gouden paralympiërs geridderd

DEN HAAG (ANP) - Genoten heeft ze van de bijzondere prestaties van de paralympiërs in Athene. Zo sprak staatssecretaris Ross-Van Dorp van Sport donderdagochtend de Nederlandse medaillewinnaars toe in het Promenadehotel in Den Haag bij aanvang van een dag lang huldigen.

Drie gouden medaillewinnaars, de atleet Kenny van Weeghel en het tafeltennisduo Gerben Last en Tonnie Heijnen werden geridderd voor hun prestaties. Zij werden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De andere gouden winnaars, de rolstoeltennissers Esther Vergeer, Maaike Smit en Robin Ammerlaan hadden hun lintje al voor prestaties op de vorige Olympische Spelen gekregen.

De veertig medaillewinnaars die deelnamen aan de Olympische Spelen voor Gehandicapten in Athene waren in spierwitte pakken naar het hotel voor een informele bijeenkomst gekomen. De staatssecretaris bedankte hen namens het Nederlandse volk voor de inspanning. ,,Met mijn ogen heb ik gezien waar jullie toe in staat zijn en nu gaat iedereen jullie duidelijk maken wat voor bijzondere prestaties jullie hebben geleverd.'' In het medailleklassement eindigde Nederland met 29 plakken op de 27e plaats, met vijf keer goud, elf keer zilver en dertien keer brons.

De gehandicapte sporthelden vertrokken even na elf uur naar de volgende bijeenkomst, een bezoek aan koningin Beatrix. Op Paleis Noordeinde is een besloten bijeenkomst. Na het gebruikelijke fotomoment, met de koningin te midden van de medaillewinnaars, kan het publiek hen tijdens de rijtoer door het centrum van Den Haag huldigen. Na 13.00 uur worden de sporters en hun familieleden weer verwacht in het Promenadehotel voor de officiële huldiging in het bijzijn van vice-premier De Graaf, de staatssecretaris van Sport en NOCNSF voorzitter Erica Terpstra.


Bron: SP!TS Actueel, donderdag 30 september 2004, 18:05

Paralympische ploeg gehuldigd in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - In het centrum van Den Haag stonden donderdag voor de rijtoer van de medaillewinnaars van Paralympics dan wel niet zo veel mensen als een maand geleden tijdens de huldiging voor hun valide sportcollega's. Toch werden zij met net zoveel enthousiasme onthaald.

Het was een drukke dag voor de sporters, die woensdagavond zijn teruggekomen uit Athene. Voorafgaand aan het bezoek aan de koningin, werden de gouden winnaars geridderd zover ze nog geen lintje op hun witte revers hadden zitten. Na de gebruikelijke foto bij het Noordeinde volgde een rijtoer door het centrum van de stad en moesten ze weer terug naar het Promenadehotel voor een feestelijke afsluiting van de huldiging. Daar spraken onder andere NOCNSF-voorzitter Erica Terpstra, vice-premier De Graaf en staatssecretaris van Sport Ross-Van Dorp de sporthelden toe.

De Graaf nam de rol van de afwezige Balkenende over als plaatsvervangend premier. ,,Terwijl jullie records braken, raakte de minister-president geblesseerd en mocht ik alvast warmlopen voor jullie huldiging.'' Ook hij vergeleek de prestaties van de paralympiërs met de olympiërs. ,,Jullie hebben bewezen de toppers van de wereld te zijn. Jullie beoefenen topsport. Dan gaat het niet om gelijkheid, maar om gelijkwaardigheid.''

Hij sprak zijn bewondering uit voor hun overwinningen, niet alleen op de tegenstanders, maar ook op hun eigen beperkingen. ,,Jullie gaan uit van je eigen kracht en niet van je beperking.''


Bron: Metro 1-10-2004



Besloten feestje voor paralympiërs
door Maaike Oppier

DEN HAAG - "Dit is iets anders dan Hazes", zegt iemand die langs de hekken van Paleis Noordeinde loopt, waarachter naar schatting honderd mensen staan. De ironie is onmiskenbaar. De constatering is juist. De mensen om wie het gaat, zijn niet dood en niet of op z'n minst minder bekend. Toch zijn ze net zo nauw verbonden met kwalificaties als 'een lach en een traan', doorzettingsvermogen en arena. De olympische arena in Athene, waar ze de afgelopen weken hebben meegedaan aan de Paralympics, de Olympische Spelen voor gehandicapten.

De bus met sporters die aan de Paralympics hebben meegedaan tijdens hun rijtoer door verstild Den Haag. De stad is vergeten publiek te leveren.
(foto Theo Böhmers)

" Je kent de náám van zo'n meisje ook niet", fluistert een mevrouw op leeftijd haar vriendin in het oor, als rolstoeltennisster Esther Vergeer met haar gouden plak op verzoek van het publiek richting hekken is gereden. De mensen díe er staan, zijn enthousiast: "Jullie medailles, kom eens laten zien! Geweldig!"

Het is de tragiek van in de schaduw bezig zijn van de olympische helden. Te beginnen als de olympische vlam voor het oog van de wereld is gedoofd en zonder dat er veel aandacht voor is, weer wordt aangestoken. Het verschil in interpretatie of sport door gehandicapten topsport is waar een groot publiek belangstelling voor heeft. En een staatssecretaris die niet, zoals haar voorgangster vier jaar geleden, de media opriep aandacht aan de Paralympics te besteden. Waaraan ook toen overigens geen gehoor is gegeven.
Voor de veertig deelnemers aan de Paralympics in Athene – die 29 medailles hebben gewonnen waarvan vijf gouden, elf zilveren en dertien bronzen – geldt het motto van de Spelen bij uitstek: meedoen is winnen. Zoals voor Tonnie Heijnen, die volgens staatssecretaris C. Ross-van Dorp van sportzaken tafeltenniste op topniveau toen hij in mei 2002 een auto-ongeluk kreeg en een onderbeen moest missen. "Je bent verdergegaan waar je gebleven was: tafeltennis op topniveau." Samen met Gerben Last won hij in Athene het dubbelspel in de landenwedstrijd. Beiden zijn gisteren benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, die ze in het Promenade Hotel hebben opgespeld gekregen. Net als Kenny van Weeghel, wheeler, die goud won op de 400 meter. De andere twee 'gouden plakken' zijn na de vorige Paralympics al koninklijk onderscheiden.
Na de staatsiefoto met koningin Beatrix en prins Willem-Alexander ('Wimlex!') op de trappen van Paleis Noordeinde en de ijsjes van ijscoman Moes, gaan de sporters de cabriobus en knielbus van Connexxion (voor de rolstoelers) in voor de rijtoer door de stad. Een rijtoer waarvan wethouder W. Stolte (CDA, sport) van Den Haag had gezegd dat we als 'stad kunnen laten zien waar we goed in zijn'. Den Haag is alleen vergeten ook het publiek te leveren. Langs een verstild Voorhout gaat de bus via de Denneweg terug naar het Promenade Hotel. De juffen van de groepen 3 tot en met 8 van de Willemsparkschool voor basisonderwijs in de Frederikstraat zijn met hun leerlingen wel de Mauritskade overgestoken 'om de sporters wat extra aandacht te geven'. Die bouwen inmiddels hun eigen feestje in de bus, op de muziek van het orkest dat hen voorgaat: 'Heb je even voor mij?'.


Bron: De Gelderlander 1-10-2004

Cheques en lintjes paralympische medaillewinnaars
van een verslaggever
Vrijdag 1 oktober 2004 - Den Haag - De paralympische medaillewinnaars haalden gisteren lintjes en cheques af tijdens hun huldiging in Den Haag.


Voor wie niets had, was er altijd nog een ijsje van Erica Terpstra. Nederland haalde in Athene 29 keer het podium. De gouden wheeler Kenny van Weeghel en de tafeltenniskampioenen Gerben Last en Tonnie Heijnen kregen een koninklijke onderscheiding. Zij werden Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op Paleis Noordeinde spraken de sporters met koningin Beatrix en prins Willem-Alexander. Bij de uitgang deelde Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, ijsjes uit. Na een korte rijtoer in een open bus volgde de officiële huldiging in het Promenadehotel.
Voor het eerst kregen alle paralympische plakkenpakkers een geldbedrag: 5000 euro voor goud, 3500 voor zilver, 2000 voor brons. Erica Terpstra riep hen op zich de komende jaren op te werpen als ambassadeur van de gehandicaptensport.
Eén succesvolle sporter bleef met lege handen achter: de valide wielrenner Pascal Schoots, die met de slechtziende Jan Mulder zilver won op de baan.